Belföld

Mégis egészséges lehet a kakaóitalpor – a kormányon múlik

Kivenné a népegészségügyi termékadó alól a kakaóitalporokat egy kedden a parlament elé benyújtott fideszes módosító indítvány.

A Koncz Ferenc képviselő által jegyzett, a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító szerint nem tartozna az adóköteles körbe a kakaópor akkor, ha rendeltetésszerűen higított formában fogyasztandó, és az így elkészített termék cukortartalma nem éri el 100 grammonként a 40 grammot, tehát a 40 százalékot.

A kormánypárti képviselő indoklásában emlékeztet rá, hogy a törvényjavaslat célja az élelmiszerpiac kínálatának elmozdítása az egészséges táplálkozás irányába, illetve az élelmiszer-gazdaság szereplőinek ösztönzése az egészséges étrendbe illeszthető termékek előállítására, ezzel párhuzamosan a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek termékadóval sújtása.

Ugyanakkor a törvényjavaslat hatálya alá tartozó kakaóitalporokat a magyar gyerekek 95 százaléka fogyasztja a tej kiegészítőjeként. Hozzáteszi: kakaóitalok jellemzően a gyermekek számára hasznos összetevőkkel (vitaminok, ásványi anyagok) dúsítva kerülnek forgalomba, mely összetevőkhöz – különösen a szegényebb rétegben – a gyermekek kizárólag a kakaóitalporokból jutnak hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik