Belföld

Lazítanak az erzsébetvárosi csendrendeleten

Az új szabály szerint korlátlanul nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek abban a zónában, ahol a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része van.

A hónapok óta tartó egyeztetési folyamat eredményeként új szabályozást terjesztenek elő a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásával kapcsolatban, egyben hatályon kívül helyezik a jelenlegi csendrendeletet, a kerület korábbi vezetése által 2010 nyarán elfogadott szabályozás ugyanis nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket.

Budapest Főváros Kormányhivatala és annak jogelődje több ponton is jogszabálysértőnek találta a rendeletet, ezért is indokolttá vált egy teljesen új koncepció kidolgozása, melynek során egyeztetéseket folytattak a lakókkal, a helyi vállalkozások képviselőivel és az érdekvédőkkel.

Az új szabályozás alapján korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul. Kivételt képeznek az önkormányzati tulajdonú közterületeken a vendéglátóhelyekhez tartozó teraszok, amelyek este 10 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A zónán kívül eső területeken érvényesül a korlátozás, itt általános szabály szerint este 10 és reggel 6 óra között zárva tartanak a szeszes italt árusító vendéglátóüzletek.

Az önkormányzat szerint a szabályozás eredményeként az éjszakai élet kisebb területre összpontosul, azon lehetővé válik a fokozottabb ellenőrzés, a közterület-felügyelet bevonásával történő koncentráltabb fellépés. Így a szórakozóhelyeken kívüli közterületeken is biztosítható a környékben élők éjszakai nyugalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik