Belföld

Kiakadt az ombudsman Navracsics állításai miatt

Jóri Andrása személyét érintő kijelentések miatt bírósági úton kívánja érvényesíti jogait.

Jóri András adatvédelmi biztos kedden vitatta Navracsics Tibor közigazgatási miniszter előző napi, a szociális konzultációról szólva a parlamentben megfogalmazott állításait, és ismételten azt hangsúlyozta, hogy semmilyen előzetes egyeztetés nem történt vele a szociális kérdőívekről.

Az adatvédelmi biztos a személyét érintő állítások miatt bírósági úton érvényesíti jogait – olvasható az MTI-hez eljuttatott ombudsmani közleményben.

Navracsics Tibor hétfőn a parlamentben Novák Elődnek (Jobbik) a szociális konzultációval foglalkozó interpellációjára válaszolva azt mondta, hogy az adatvédelmi biztos nem fejezte ki ellenvéleményét az adatkezeléssel összefüggésben egyetlen egyeztetés során sem, “egészen addig, amíg meg nem tudta, hogy az adatvédelmi ombudsman pozíciója megszűnne az új alaptörvény értelmében, és egy hatóság jön létre helyette. Azóta elkeseredett háborút folytat mindenfajta olyan adatvédelmi jogszabály ellen, amit ez a kormány ad”.

“Van ez így, hogy a politika egzisztenciális érdekekre épül fel, van úgy, hogy valakinek a meghiúsult személyes karrierje az egész világképét átalakítja, de erre nem kellene tartós szakmai véleményt alapozni” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az adatvédelmi biztos és a kormányzat képviselői a kérdőív előzetes egyeztetésének kérdése kapcsán hetek óta vitában állnak. A témában Jóri András és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is több közleményt adott ki. Az ombudsman honlapján pedig megjelentették a szociális konzultáció 2011 adatvédelmi biztosi vizsgálatának kronológiáját.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint az adatvédelmi biztos, illetve megbízott munkatársai háromszor folytattak egyeztetést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) vezetésével a “nemzeti konzultáció kérdőívével összefüggésben”, s mindhárom alkalommal elégedetten távoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik