Belföld

Veszélyben a nyugdíjak

A Népszava szerint már az sem kizárt, hogy szükség esetén az állam megnyirbálja a nyugdíjakat, hiszen a kormány az ellátást attól teszi függővé, mennyi járulék folyik be.

Egyre bizonytalanabb, hogy a később nyugdíjba menő kap-e olyan ellátást, amelyből képes lesz megélni, hiszen a kormány a magánpénztári vagyont feléli, az ellátásért pedig nem akar garanciát vállalni – írja a lap. A Népszava szerint amit a Fidesz a nyugdíjak körül tesz, az nem ügyetlen kapkodás, hanem átgondolt nyomulás egy konkrét, de be nem vallott cél felé, ami nem más, mint az állami felelősség leépítése a rendszerben.

A Fidesz-kormány minden európai szociális vívmányt felszámol, megkurtít, s ezzel tizenkilencedik századi viszonyokat teremt – mondta a lapnak Katona Tamás. A volt pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a kabinet a legnyersebb kapitalizmust akarja meghonosítani Magyarországon. A vezérelv, hogy az erősek boldoguljanak ahogy tudnak, a gyengék pusztuljanak – mondta.

A szocialista szakpolitikus úgy véli, az ellátás összege folyamatosan csökkenni fog, mert egyre mérséklődik a járadékot befizetők, a fiatalok, illetve az aktív korúak száma, a kabinet pedig attól sem fog visszariadni, hogy csökkentse a nyugdíjakat. Európában példátlan – tette hozzá Katona Tamás -, hogy egy kormány semmibe vegye az évszázadok, évtizedek alatt kivívott kedvezményeket, a szerzett jogokat, s visszamenőleg alkosson az emberek számára hátrányos jogszabályokat.

A kabinet az alattvalók társadalmát építené a demokrácia lerombolásával. Az Orbán-éra az alkotmányban rögzíti, hogy a gyermekek kötelessége gondoskodni a szüleikről, de azt meg sem említi, hogy egy munkában eltöltött élet után az időseknek joguk van az állami gondoskodásra – véli Katona Tamás. Szerinte rémisztő, hogy az Orbán-kormány úgy képzeli a közmunkát, hogy az emberek tömegei szinte ingyen végeznek nehéz fizikai munkát, amit a nyugdíjból visszarendelt volt rendőrök, mint afféle kápók felügyelnek majd.

Nem ellenőriznék minden rokkantnyugdíjas jogosultságát

Csak azon rokkantnyugdíjasok jogosultságát ellenőrizné a kormány, akik legalább öt évvel állnak a nyugdíjkorhatár előtt, az ennél idősebb emberek foglalkoztatási rehabilitációja ugyanis értelmetlen – írja a Magyar Nemzet.

Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a lapban leszögezte, hogy senki sem marad ellátás nélkül, aki valóban rászorul az állami segítségre. A lap szerint a 750 ezer hazai rokkantnyugdíjas közül 220 ezren számíthatnak felülvizsgálatra. Várhatóan a következő hetekben elindulhat a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjasok országos felülvizsgálata. Az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoportba az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai szerint januárban 13 ezer 340, illetve 96 ezer 716 ember tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik