Belföld

Fizetnének a várólistások a gyorsabb vizsgálatokért

Akad olyan kórház, ahol egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő.

A várólistás betegek szerint az egy hónapon túli várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elvégezhetők lennének – írta hétfői számában a Magyar Nemzet az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. felmérésére hivatkozva.

A lap szerint akad olyan kórház, ahol például egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő. Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén egy hónapot jóval meghaladja az átlagos várakozási idő.

A betegek az egy-két héten belüli időt még érthetőnek tartják, az egy-két hónapon túl kapott előjegyzés azonban elfogadhatatlan számukra. A betegek fele a várakozás csökkentése érdekében igénybe venne fizetős orvosi szolgáltatást.

A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról: az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik