Belföld

Nem rajong az ellenzék az alkotmánybíró-jelöltekért

Az MSZP és az LMP mindannyiukat elutasítja, a Jobbik egyedül Pokol Béla alkotmánybíróvá választását támogatná.

Az LMP nem vesz részt az alkotmánybírák megválasztásában. Az LMP képviselői nem vesznek részt az alkotmánybírák megválasztásában, a szavazólapokat sem veszik fel – mondta hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője a döntést azzal indokolta, hogy már a jelölési procedúra is “a parlamenti jogszabályok semmibevételével zajlott le”. Kijelentette, hogy az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság “összesen tíz percet tanácskozott” és ennek során szóba sem került a jelöltek alkalmassága. Hozzátette, hogy a testület ezt követően még a jelöltek meghallgatása előtt szavazott azokról.

Az MSZP korábban ugyancsak kijelentette: nem támogatják az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását a hétfői titkos szavazáson. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt mondta: nemcsak a jelöltek személyével, hanem a megválasztásukhoz vezető eljárással sem tudnak azonosulni, elutasításuk így annak is szól.

A Jobbik egyedül Pokol Béla alkotmánybíróvá választását támogatja a hétfői szavazáson, a másik négy jelöltet “pártkötődésük” miatt nem.

Az új alkotmánybírókról hétfőn délután titkos szavazással dönt a Ház. A képviselők öt jelöltre szavazhatnak: Balsai István fideszes országgyűlési képviselőre, az Antall-kormány volt igazságügy-miniszterére, Pokol Béla egyetemi tanárra, Szalay Péter ügyvédre, Szívós Máriára, a Fővárosi Bíróság tanácselnökére és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetre, nemzetközi magánjogászra. Mindannyiukat a kormánypártok jelölték. Megválasztásukhoz kétharmados támogatásra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik