Belföld

Demszkyék levele Clintonnak

"George Bush elnök 1989-es történelmi látogatása segített minket, magyarokat, a demokrácia létrehozásában; az Ön látogatása ma segíthet bennünket, hogy megakadályozzuk a felszámolását" – áll az egykori magyar demokratikus ellenzék részvevőinek Hillary Clintonnak címzett levelében.

„Hazánkban az elmúlt egy évben súlyos sebeket ejtettek a jogállamon. A kormányfő, aki jelentős támogatással, a szabadság erősítésének jelszavával jutott hatalomra, ma bevallottan távolodik a nyugati demokráciák értékrendjétől, amelyet idejétmúltnak nevez. Kormányzó koalíciója szisztematikusan lebontja a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos garanciáit, a végrehajtó hatalom fékeit és ellensúlyait” – olvasható az amerikai külügyminiszternek írt levélben, amelyet többek közt Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Kenedi János, Konrád György, Magyar Bálint, Tamás Gáspár Miklós jegyez.

Az aláírók

Ara-Kovács Attila
Dalos György
Demszky Gábor
Haraszti Miklós
Hodosán Róza
Kenedi János
Konrád György
Magyar Bálint
Mécs Imre
Radnóti Sándor
Rajk László
Szilágyi Sándor
Tamás Gáspár Miklós

Hazánkban autokratikus rendszer épül – állítják a levélírók, s ennek alátámasztására felsorolják a kormány elmúlt évben tett intézkedéseit a kizárólag a kormányzat jelöltjeiből álló médiahatóság felállításától a visszaállamosított közmédiától az alkotmánybíróság hatókörének megnyírbálásán keresztül az ellenzék mellőzésével megalkotott új alaptörvényig.

„Mindennapos gyakorlattá vált a magyar polgárok jogfosztása, többnyire visszamenőleges hatályú törvényekkel” – szögezik le a levélben. S hozzáteszik: „George Bush elnök 1989-es történelmi látogatása segített minket, magyarokat, a demokrácia létrehozásában; az Ön látogatása ma segíthet bennünket, hogy megakadályozzuk a felszámolását.”

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter június 29-én érkezik Budapestre, hogy részt vegyen a Lantos Intézet felavatásán. Találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel és a civil társadalom képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik