Belföld

Kétoldalú megállapodásokat írtak alá Kína és Magyarország között

Tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Wen Jiabao (Ven Csia-pao) kínai kormányfő jelenlétében szombaton Budapesten - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos egyetértési nyilatkozatot írt alá Yang Jiechi (Jang Csie-cse) külügyminiszterrel a légi és folyami közlekedés fejlesztéséről, Chen Deming (Csen Tö-ming) kereskedelmi miniszterrel pedig a befektetésösztönzésről. A tárcavezető és Gao Jian (Kao Csien), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a vasúti fejlesztésről és szállításról írt alá egyetértési nyilatkozatot.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Gao Jian nagykövet a Kínai Népköztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti kulturális együttműködéséről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Wan Jifei (Van Csi-fej), a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési nyilatkozatban döntöttek a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást.

A kínai többségi tulajdonú BorsodChem Zrt. 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával.

Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak, erről a Szolnoki Ipari Parkkal kötöttek megállapodást szombaton.

A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting termelési bázisról írt alá megállapodást.

A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel.

Mindezek mellett együttműködésről szóló nyilatkozatot írtak alá egy úgynevezett közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platformról, és megállapodást kötöttek egy közép-európai magyar-kínai kereskedelmi logisztikai és fejlesztési együttműködési övezetről.

Wen Jiabao kínai miniszterelnök pénteken érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. A kormányfőt mintegy száz üzletember kísérte el ötnapos európai körútjára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik