Belföld

Engedélyezték a XII. kerületi turulszobor fennmaradását

Az ügyben eljáró hatóság engedélyezte a XII. kerületi turulszobor fennmaradását. Ezzel egy a hat éve húzódó ügy ért véget.

Váczi János (Fidesz-KDNP), a hegyvidéki önkormányzat alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy június második hetében kapták kézhez az ügyben eljáró V. kerületi jegyző határozatát, amelyben megadta a végleges fennmaradási engedélyét az emlékműnek. Váczi János a 2005-ben kezdődött ügyet „közigazgatási köntösbe bújtatott politikai támadásnak” nevezte. Szerinte Demszky Gábor volt főpolgármesternek állt érdekében a szobor létének ellehetetlenítése.

A XII kerületi önkormányzat szoborállítási kérelmét a Fővárosi Közgyűlés 2005-ben elutasította. A szobrot mégis felavatták, de a Fővárosi Közgyűlés továbbra sem járult hozzá a létesítéshez. 2006-ban az I. kerületi önkormányzat jegyzője határozatban kötelezte a XII. kerületi önkormányzatot, hogy a turulszobrot bontsa el. A Fővárosi Önkormányzat azonban időközben visszavonta a korábban érvényben lévő tiltó határozatát, és erre a hivatkozva az I. kerületi jegyző megadta az fennmaradási engedélyt. Az ügy végül az V. kerületi jegyzőhöz került, aki engedélyezte a szobor fennmaradását.

Egy törvénymódosítás értelmében a jövőben a kerületi köztereken felállítandó szobrok terveinek nem kell a fővárosi kulturális bizottság és a Fővárosi Közgyűlés elé kerülniük. Továbbá a főváros területén megszűnt a Budapest Galéria kizárólagos véleményezési joga az esztétikai minőséget illetően, vagyis a jövőben nem szükséges a galériával elbíráltatni a műveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik