Belföld

Költözne a kormány, megszépülhet a Kossuth tér

2014-ig áthelyezné a székhelyét a kabinet, de egyelőre nem tudni, hová. Sétatér épülhet a Parlament előtt.

A Parlament régi méltóságának visszaállítása a célja annak a kormánypárti javaslatnak, amely szerint kizárólagos állami tulajdonba kerülne az Országház előtti Kossuth Lajos tér – közölte az indítvány egyik előterjesztője, Balsai István csütörtökön az MTI-vel. Mint fogalmazott, a Kossuth tér egy “nagy sétatérré” alakulhat. Hozzátette, a javaslat másik céljával, a kabinet költözésével a kormányfő is egyetért.

A Fidesz és a KDNP a házbizottság csütörtöki ülésén jelentette be: közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki az Országgyűlés épületéből, a Parlament előtti tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és vagyonkezelésébe. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a tanácskozás után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a javaslatot a két kormánypárti frakcióvezető, valamint a fideszes Balsai István és frakciótársa, L. Simon László jegyzi.

Balsai István az MTI érdeklődésére azt mondta, javaslatuk szerint, amelyet pénteken terjesztenek a Ház elé, a – helyrajzi számmal pontosan megjelölt – Kossuth Lajos tér az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonába kerülne, s egy ugyanolyan jelentőségű térkialakítás történhetne, amilyen 1944 végén volt. A cél a Parlament régi méltóságának visszaállítása, beleértve a zöldfelület növelését, a parkoló autók “eltüntetését” egy mélygarázsba, valamint a szobrok és az emlékművek méltó elhelyezését – sorolta. Mint fogalmazott, egy “nagy sétatérré” alakulhat a Kossuth tér a látogatók méltó fogadására, elhelyezésére.

Azzal kapcsolatban, hogy az indítvány szerint a kormány 2014-ig kiköltözne az Országház épületéből, Balsai István közölte: Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, támogatja azt, neki és Kövér László házelnöknek is ez a szándéka.

A fideszes politikus, az alkotmányügyi bizottság elnöke indoklásul elmondta, nem tud még egy olyan országról a világon, ahol a kormány, annak számos hivatala és az Országgyűlés egy épületben működik. A háború utáni szükséghelyzet egy darabig ugyan indokolta ezt a helyzetet Magyarországon, ám ez végül a mai napig így maradt – jegyezte meg.

Balsai István azt nem tudta megmondani, hova költözhet a kabinet.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a költözéssel kapcsolatosan azt mondta: a kormány megvárja, hogy milyen döntést hoz az Országgyűlés, azt tanulmányozza majd, és a szükséges választ meg fogja adni a parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik