Belföld

Új lobogót lenget a fővárosi szél

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés. Az MSZP szerint azt maga Tarlós István rajzolta.

21 igen és 2 nem szavazattal döntöttek a képviselők az új zászlóról szerdán. A lobogó fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.

Tarlós István főpolgármester szerint Budapest eddigi zászlaja másokkal könnyen összetéveszthető. A vörös, aranysárga, égszínkék zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet ezután a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot. Jelezte, hogy ellenkező esetben a szocialista frakció nem vesz részt a szavazáson.

Az LMP ugyancsak az egyeztetést hiányolta, ezért nem szavaztak. A Fidesz szerint viszont a nemzeti egységet fejezi ki az új lobogó, ezért ők a Jobbikkal együtt támogatták az indítványt.

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalék előirányzatából csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.

Az MSZP szerint Tarlós rajzolta

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciója szerint nem méltó a város hagyományaihoz Budapest zászlójának átrajzolása.Horváth Csaba frakcióvezető a testületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján elképesztőnek mondta a 140 éves zászló lecserélését. Az ellenzéki politikus azt hangoztatta: a régi zászlót néhány éjszaka alatt festették meg, míg most Tarlós István maga fogott “skicc-ceruzát”, és állítólag ő rajzolta meg az új zászló motívumait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik