Belföld

Romagyilkosságok: tanúskodott a nagycsécsi támadás túlélője

A férfi feleségét és testvérét is megölték, ő maga pedig súlyosan megsérült a támadásban.

A borsodi településen 2008. november 3-ára virradóra történt támadás volt a romák elleni bűntettsorozat ötödik cselekménye, amelyet négy további akció követett.

A tanú a bíróságon azt mondta: feleségével, rokkant bátyjával és süketnéma lányukkal az utcafronti szobában aludtak, és üvegcsörömpölésre ébredtek. Azt látták, hogy a kisszobában tűz van, és több durranást hallottak. Mindhárman kiszaladtak, hogy eloltsák a tüzet, de az előszobában újabb durranások után a felesége és a testvére összeesett. A férfi végül a szomszédban lakó öccsétől kért segítséget.

Azt, hogy ő maga is megsérült, csak a mentők kiérkezésekor vette észre. A kórházban később sörétszemet operáltak ki a bordái közül.

Az ügyészség úgy véli, a nagycsécsi gyilkosság fordulópont volt: a halálos áldozatokkal járó támadás megerősítette a vádlottakat abban, hogy így érhetik el céljaikat, ha “saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást”. Ezt követően már kifejezetten ölési szándékkal tervezték meg következő támadásaikat, amelyek során négy másik embert, köztük egy ötéves kisgyermeket megöltek, egy fiatal fiút és egy 12 éves lányt életveszélyesen megsebesítettek.

A nagycsécsi kettős gyilkosság azért is fordulópont volt a romák elleni támadássorozatban, mert Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javaslatára az akkori országos rendőrfőkapitány ötventagú külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére és 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

A romák elleni támadások miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban a vád szerint bűnsegédként részt vevő negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

A testvérpár csak a sérüléssel nem járó támadásokat ismerte be, míg a harmadrendű vádlott következetesen mindent tagad. A negyedrendű vádlott, Csontos István a két utolsó gyilkosságról részletes vallomást tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik