Belföld

Két év börtön járhat a futballhuligánoknak

Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára többek között erről is beszélt azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a parlament előtt álló törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban tartottak.”Egységes sportrendészeti nyilvántartás jön létre Magyarországon. Innentől kezdve, aki randalírozik egy sporteseményen, annak a neve ide bekerül – nyilatkozta.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke elmondta: amennyiben megszűnik a sporthuliganizmus, akkor automatikusan növekedhet a nézőszám, így növekedhet a klubok bevétele.

“Az európai példa azt mutatja, hogy ha rend van egy stadionban, és megtörténik annak a korszerűsítése, akkor ötven százalékkal emelkedik a nézőszám” – mondta Bánki Erik. Hozzátette: a létesítmények korszerűsítésére és a biztonság fejlesztésére a klubok 70 százalékig igénybe vehetik majd a július 1-én életbe lépő, látványsportokra vonatkozó adókedvezményt.

Az eseményen elhangzott, hogy 2012. július 1-jétől minden kiemelt kockázatú NB I-es labdarúgó-mérkőzésen kötelező lesz a stadionokban a beléptető rendszer használata.

Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jogi- és sajtóirodájának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: az érdekképviseletek biztosítására nemrég alakult szurkolói irodával egyeztetve korábban úgy döntöttek, hogy nem kötelező mindenhol bevezetni a szurkolói kártyát. Ugyanakkor a kluboknak ez nagy segítség lenne a beléptetés szempontjából, ugyanis ahol nem lesz szurkolói kártya, ott külön, névre szóló jegyek kellenek majd.

Hozzátette: a jövőben a szurkolók stadionba vezető útját is figyelhetik majd a rendőrök, valamint kifelé is felelősségteljesen kell majd viselkedniük. A hosszú távú cél ezzel mindenképpen az, hogy minél többen járjanak meccsekre, hogy több bérletes legyen, és az azonosítás is egyszerűbb lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik