Belföld

Bírák egy csoportja Schmittnél tiltakozna

A nyugdíjkorhatár csökkentése ügyében kérnék a köztársasági elnök alkotmányos vétóját. A Legfelsőbb Bíróság nem vesz részt az akcióban.

Lapértesülések szerint bírák egy csoportja azzal a kéréssel kíván a köztársasági elnökhöz fordulni, hogy Schmitt Pál kezdeményezze a hétfőn meghozott törvénymódosítás alkotmányellenességének előzetes vizsgálatát, mert – szerintük – az “ellentmondásos szabályozás” sérti a jogbiztonság alkotmányos követelményét.

A bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ügyében indítványokat megfogalmazó bíróknak jogában áll ilyen formában tiltakozniuk, de a Legfelsőbb Bíróságnak hivatalosan nincs köze ezekhez a dokumentumokhoz – közölte Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője szerdán az MTI megkeresésére.

Az Országgyűlés hétfőn az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötötte az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyát. Egyúttal 2012. január 1-jéig leállították a bírósági vezetők kinevezését. Az egyes jogállási törvényeknek az alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot a parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el.

A fideszes Lázár János és Varga István jegyezte előterjesztés alapján a legfőbb ügyész és a Legfelsőbb Bíróság – 2012-től új nevén Kúria – elnökének kivételével az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonya 2012. január 1-jétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik. (A hatályos törvények értelmében az ügyészeket és a bírákat illetően a felső korhatár a 70. életév.) A nyugdíjkorhatárt 2013. január 1-je előtt betöltött érintetteknek egy egyéves átmeneti periódust biztosítanak.

A Népszabadság és a Népszava beszámolói szerint, amennyiben az államfő aláírja a törvénymódosítást, akkor az említett bírók indítványt nyújtanak be az Alkotmánybírósághoz, a szabályozás alkotmányellenességének kimondását kérve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik