Belföld

Közbeszerzési mutyiktól tart az MSZP

A párt szerint a kormány közbeszerzési törvényjavaslata a korrupciónak és a barátok helyzetbe hozásának enged teret.

Göndör István frakcióvezető-helyettes élesen bírálta, hogy a javaslat egyedi eljárási rend kialakítását teszi lehetővé az ajánlatkérők számára, ami szerinte a klientúraépítésre nyit lehetőséget. Kifogásolta azt is, hogy az ajánlatkérő menet közben módosíthatna a szerződésen, arról azonban nem szól a javaslat, mikor kizárt ez.

A költségvetési források hatékony elköltésének akadályát látja abban a szocialista honatya, hogy az eljárás közben kiderül, mennyi pénze van az ajánlatkérőnek egy adott projekt megvalósítására. Így az ajánlattevők a második körben már tudhatják, milyen kondíciókkal rendelkezik az ajánlatkérő, ennek megfelelően pedig módosíthatják ajánlatukat.

Göndör István azt is furcsállta, hogy bizonyos esetekben akár a nem nyertes ajánlattevőket is felkérhetnék arra, hogy tegyék közzé áraikat, illetve az azokra vonatkozó számításokat

Szerinte nem világos az összeférhetetlenség sem és annak szabályozása, kik zárhatók ki a közbeszerzésből.

A szocialista képviselő úgy látja: azzal, hogy eltűnik a szövegből az erőforrást nyújtó szervezet fogalomköre, újra megjelenhetnek, akik “csak egy aktatáskával rendelkeznek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik