Belföld

Egy napra csökkentenék a védő nélküli fogvatartást

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága 48 óráról egy napra csökkentené azt az időszakot, amíg a kiemelt ügyekben fogvatartott nem találkozhat védőjével.

A testület hétfőn 16 kormánypárti képviselő szavazatával, az ellenzék nem voksaival szemben, illetve a fideszes Turi-Kovács Béla, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György és Salamon László tartózkodása mellett támogatta a büntetőeljárási törvény módosításának erről szóló változtatását.

A testület ezt megelőzően elutasította azt az ellenzéki, illetve kereszténydemokrata politikusok által benyújtott javaslatot, amely kizárta volna, hogy a fogvatartott ne találkozhasson védőjével.

A bizottság emellett megváltoztatná az eredetileg benyújtott javaslat azon pontját is, amely a kiemelt ügyek tanúvallomásait általános érvényűen poligráf alkalmazásával is vizsgálhatóvá tette volna. A bizottság Rubovszky György kezdeményezésére egyhangú döntéssel támogatta azt az LMP által benyújtott módosító javaslatot, amely a tanú beleegyezéséhez kötné a hazugságvizsgáló használatát.

Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár tájékoztatása szerint a kormány a következő ülésén alakítja ki véleményét a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik