Belföld

Gyurcsány: nincs elég baloldali szavazó a kormányváltáshoz

Az MSZP egykori elnöke továbbra is szószegéssel vádolja és ostorozza a párt mostani vezetését.

Gyurcsány Ferenc szerint a szombati kongresszuson a legrosszabb forgatókönyvet, azt, hogy az MSZP balra forduló, ortodox szocialista pártként határozza meg magát, elkerülték. Ugyanakkor világossá vált, hogy a többség a hagyományos baloldali felfogás felé húz. A volt miniszterelnök az MTI-nek vasárnap adott interjúban elmondta: elveiken nem változtatnak, magatartásukat azonban a kongresszus kérésének megfelelően átgondolják. Arról, hogy a Demokratikus Koalíció Platform miként reagál a kongresszusi határozatra, amely pártszavazási kezdeményezésének visszavonására kérte, néhány napon belül döntenek.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: az MSZP-ben egyszerre vannak jelen, akik a legfőbb feladatnak a leszakadók védelmét tartják, és azok, akik a modernizálóbb, a középosztály felé nyitott polgári baloldali politikát képviselik.  “Erről szólt a kongresszus, ahol világos lett, hogy a küldöttek többsége nem a két irányzat együttműködését, hanem az egyik, a hagyományos baloldali felfogás dominanciáját akarja.”  Hozzátette: nem az a célja, hogy liberális és konzervatív emberek jelenjenek meg csapatostul az MSZP-ben, hanem hogy a szocialista párt alkalmas legyen az ő képviseletükre is. Azért – folytatta -, mert nincs a kormányváltáshoz szükséges két és fél millió, hagyományosan baloldali szavazó, s hagyományos baloldali programmal nem lehet sikeresen kormányozni, erőssé tenné Magyarországot.

Azzal kapcsolatban, hogy a kongresszus célja az egységteremtés volt, úgy vélekedett: egyelőre nem dőlt el, hogy a két irányzat közötti együttműködés megteremthető-e. mivel a leszakadók érdekvédelme és a modernizációs igények egyidejű kielégítése nagy kihívás, amelyet a szocialista pártban ráadásul nehezen áthidalható erkölcsi és emberi konfliktusok terhelnek. “De nekem még nem fogyott el a türelmem” – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferencet meglepte, hogy a kongresszus napirendre vette és támogatta azt a határozati javaslatot, amely – a többi között közvetlen pártelnökválasztást és a vezetők vagyonnyilatkozatának ellenőrizhetőségét szorgalmazó – pártszavazási kezdeményezésének visszavonására kérte a Demokratikus Koalíciót. A korábbi miniszterelnök szerint vannak, akik szószegésként értelmezik, hogy az elnökség annak ellenére nem érvelt a kongresszusi határozat elfogadása ellen, hogy előzőleg az a megállapodás született: a Demokratikus Koalíció befejezi az aláírásgyűjtést, ha az elnökség javaslatára a választmány kiírja a pártszavazást. “Ez így is történt, de a kongresszuson sokan szembefordultak korábbi ígéretükkel, úgy tűnik, megszegték a szavukat” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik