Belföld

Zárt ülésen az MSZP jövőjéről

A tanácskozáson az elnökség javaslata alapján a szocialista párt kívánatos szövetségi politikájáról és szervezetéről mondhatják el véleményüket a küldöttek.

Az MSZP elnöksége azt javasolja, vitassák meg, olyan baloldali néppárt maradjon-e az MSZP, amely nyitott a szövetségkötésre minden demokratikus ellenzéki erővel, vagy “oldják fel” az MSZP-t egy liberális és konzervatív értékrendet valló embereket is magában foglaló demokrata pártban. Emellett a kongresszus mai napirendjére vennék, hogy vezérelvű, vagy a demokratikus működést megtartó, alulról felfelé szerveződő párt legyen az MSZP.

Mesterházy Attila a választmány május végi ülésén közölte: az MSZP jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, ezért azt javasolja, hogy június 18-án tartsanak kongresszust, ahol a többség eldöntheti, milyen pártot szeretne. A szocialisták között ugyanis hosszú ideje vita folyik a párt átalakításának mikéntjéről: Gyurcsány Ferenc és köre konzervatívok és liberálisok előtt is nyitott gyűjtőpárttá alakítaná az MSZP-t, míg a pártvezetés szerint együtt kell működni más demokratikus erőkkel, de az MSZP nem lehet azok olvasztótégelye.

A pártelnök úgy foglalt állást: ezt a vitát le kell zárni a kongresszuson, ahol határozatba foglalják az MSZP számára kívánatosnak tartott politikai irányt, arról szavazni fognak és a voksolás eredménye mindenkire kötelező. Komoly vitát vetít azonban előre, hogy Gyurcsány Ferenc szerint az elnökség kérdései pontatlanok, manipulatívak, szándékosan félreértelmezik az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform céljait. Egyetértés így csak az Orbán-kormány eddigi tevékenységét véleményező politikai nyilatkozat elfogadásáról valószínűsíthető, ezzel kapcsolatban ugyanis hasonló álláspontot fogalmazott meg a pártvezetés és a Gyurcsány-platform.

Gyurcsány: az MSZP tagja maradok

Gyurcsány Ferenc biztos abban, hogy az MSZP szombati kongresszusa után is a szocialista párt tagja marad. A volt miniszterelnök a rendezvényre érkezve újságíróknak azt mondta: az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügye “politikai és erkölcsi fekély”, ezért mindenkinek az áll érdekében, hogy kiderüljön, ki adta át az arról készült hangfelvételt a sajtónak.
A volt miniszterelnök az esetleges pártszakadást firtató kérdésre úgy válaszolt: “dehogy lesz szakadás, csak az eső ne szakadjon délután”.

Arra a kérdésre, hogy mi állt abban a borítékban, amelyet Mesterházy Attila pártelnöknek küldött, és amely állítása szerint az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatóinak nevét tartalmazta, közölte: ha el akarná mondani, megtette volna korábban, azonban tartja magát ahhoz, hogy amíg nem tud biztosat, senkit sem vádol meg nyilvánosan.
Hozzátette: a borítékot azért adta át a pártelnöknek, mert az elmúlt hetekben azzal vádolták, hogy ő hozta nyilvánosságra az őszödi beszédről készült hangfelvételt, “és ehhez mintha nem lett volna szava senkinek sem”. Arról is beszélt, nem szándékozik a kongresszuson elmondani, amit erről az ügyről tud, de ha a kongresszus kötelezi erre, nem tud mit tenni. Véleménye szerint azonban – folytatta – megdönthetetlen bizonyítékok híján nem szabad “locsogni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik