Belföld

Páncélos kukacok borzolják a tiszaderzsiek idegeit

A pondrószerű állatok ellenálltak a hypónak, és a 98 százalékos töménységű alkohol sem fogott ki rajtuk.

Undorító, fekete rovarlárvák tömege jelent meg a napokban Tiszaderzsen – írja a szoljon.hu. Az állatok tömegesen vonultak a vizes élőhely felől a házak felé, ezért a helyi önkormányzat a megyei kormányhivatalhoz fordult. A szakértők helyszíni szemléje nyomán kiderült: a katonalegyek lárvái a betolakodók.

A lárvák nem veszélyesek, viszont igencsak méretesre is cseperedhetnek. Teljes hosszuk az öt centit is elérheti. Ráadásul kemény borításuk miatt a mechanikai és kémiai ingereknek – így a rovarölő szereknek is masszívan ellenállnak.

A jelenleg tapasztalható tömeges vándorlás valószínűleg a bábozódó hely keresése miatt van. Ha azt megtalálják – ami vélhetően néhány napba telik – akkor az invázió véget ér. Mozdulatlanná dermedő bábjaikból aztán hamarosan kirajzanak az élénk, zöldes színű sárgás-fehéres sávokkal tarkított testű rovarok.

A kifejlett katonalegyek sem veszélyesek. Békés, viráglátogató rovarok, nektárral és virágporral táplálkoznak. És jó hír az is, hogy kifejlett példányaik nem csak elegánsabbak, de jóval kisebbek is, mint a lárváik.

AJÁNLOTT LINK:

Azt hitték a falubeliek, hogy a Marsról jöttek a különös lények (szoljon.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik