Belföld

Aggályos a hajléktalantörvény az ombudsman szerint

Az országgyűlési biztos úgy véli, a szegénység stigmatizálása, kriminalizálása olyan út, amely nem kezeli, hanem elrejti a valódi problémát.

Szabó Máté ombudsman szerint aggályos és előkészítetlen a szabálysértési törvény tervezett módosítása, amelynek nyomán elzárással, illetve százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat, akik életvitelszerűen élnek az utcán.

“Az ilyen intézkedések nem szolgálják a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedését, sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé annak – az Európai Unió által célul kitűzött – valódi felszámolását” – hangsúlyozta.

Az ombudsman szerint az utóbbi hónapok tendenciái, fejleményei, így különösen a guberálás, valamint a “nem rendeltetésszerű” közterület-használat (például a közterületen való alvás) önkormányzati szankcionálása, végül pedig – ismételt “elkövetés” esetén – az elzárás kiszabásának lehetőségével “letérünk az európai útról”.

Ezek alapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra kéri a szabálysértési törvényt átalakítani kívánó előterjesztőket, hogy fontolják meg a törvényjavaslatuk visszavonását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik