Belföld

A fővárosi egyetemisták is demonstráltak

Azt szeretnék elérni, hogy a kormány a felsőoktatásban érintetteket is vonja be a készülő átalakítások kidolgozásába.

Fővárosi egyetemisták tartottak demonstrációt csütörtökön este a Budapesti Corvinus Egyetem melletti Fővám téren. A megmozdulást szervező, májusban alakult, magát teljesen hierarchiamentesnek nevező Hallgatói Hálózat elsősorban azt szeretné elérni, hogy a kormány a felsőoktatásban érintetteket is vonja be a készülő átalakítások kidolgozásába.

Az eseményen mintegy százötvenen jelentek meg, akik egyebek mellett “velünk beszéljenek, ne rólunk” feliratú táblákat tartottak a magasba, miközben a tér közepén egyetemisták és felvételizők kritizálták a kormány politikáját. A felszólalók hangsúlyozták, azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvényt ne a hallgatók és a szakma feje fölött, hanem az érintettek megkérdezésével hozzák meg. Emellett valamennyien elfogadhatatlannak nevezték, hogy a kabinet az eddigi hírek szerint több tízmilliárd forintot kíván kivonni a felsőoktatásból.

A rendezvény résztvevői ezt követően vitafórumra vonultak a Múzeum utcában található Kossuth Klubba. A késő éjszakába nyúló vitában többen az oktatók és a hallgatók nem megfelelő hozzáállását is felelőssé tették a felsőoktatás rossz színvonaláért.

Horváth Bence, a Hallgatói Hálózat tagja a helyszínen az MTI-nek elmondta: eredetileg a Budapesti Corvinus Egyetem épületében szerették volna megtartani a vitaestet, azonban ehhez nem járult hozzá az intézmény vezetése.

A Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata csütörtökön kiadott közleményében szintén elhatárolódott az általuk párpolitikai színezetűnek minősített rendezvénytől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik