Belföld

Tizenkilenc nagykövetség támogatja a melegfelvonulást

Az amerikai, ausztrál, belga, cseh, dán, brit, finn, holland, horvát, ír, kanadai, luxemburgi, német, norvég, portugál, spanyol, svájci, svéd és a szlovén.

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az idei Budapest Pride melegfesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség.

A budapesti amerikai, ausztrál, belga, cseh, dán, brit, finn, holland, horvát, ír, kanadai, luxemburgi, német, norvég, portugál, spanyol, svájci, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

Úgy fogalmaznak: “Az elmúlt években az esemény ellen megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállunk ezen emberek joga mellett, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között vonuljanak fel.”

A nyilatkozat kitér arra, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2011 márciusában fogadta el 85 ország nevében a Vessünk véget a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló erőszakos cselekményeknek és emberi jogi jogsértéseknek című közös nyilatkozatot. Az ebben megfogalmazott elvekkel kapcsolatban – olvasható – ezúton kívánja a 19 nagykövetség kifejezni támogatását.

Tavaly 17 nagykövetség biztosította támogatásáról a magyarországi LMBT közösségeket, tavalyelőtt 13 külképviselet bocsátotta ki a közös nyilatkozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik