Belföld

Már készül a rendőrség a melegfelvonulásra

A szombati rendezvény miatt a belváros számos pontján lesznek lezárások. A fokozott ellenőrzés jegyében a rendőrök bárkit igazoltathatnak.

A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja szombaton Budapesten a meleg méltóság menetét – közölte a BRFK szerdán az MTI-vel. A fokozott rendőri jelenlét során bárkit igazoltathatnak.

A felvonulás a Hősök terétől indul. A menet részvevői az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, egészen az Alkotmány utca torkolatáig sétálnak.

A rendőrség honlapján közöltek szerint szombaton 15 órától 18 óráig lezárják a VI. kerületben a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között, az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között.

Lezárják 16 órától 18 óráig a Hősök tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér útvonalat, a Nyugati téri felüljárót, a József Attila utcát a Széchenyi tér és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út Astoria és a Nyugati tér közötti szakaszát, valamint a Teréz körutat a Király utca és a Nyugati tér között – olvasható a police.hu oldalon.

Az Alkotmány utcát és a Kossuth teret 16 órától 20 óráig zárják le. A lezárásokkal egy időben a keresztirányú forgalom is szünetel.

Az Amnesty International (AI) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: fontos, hogy a rendőrség megfelelően garantálja a meleg méltóság menetén részt vevők biztonságát, és ne történhessen meg még egyszer az, ami a hétvégén Splitben; a horvátországi városban ellentüntetők támadása miatt le kellett állítani a Pride-felvonulást.

Az AI közlése szerint levelet írtak a magyar belügyminiszternek, a főpolgármesternek és a budapesti rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket: tegyenek meg mindent azért, hogy mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik