Belföld

Pünkösd Isten által felkínált ajándék mindnyájunk számára

Pünkösd a kölcsönös megértés és a gyógyuló kommunikáció ünnepe - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A nagy érdeklődéssel kísért ünnepi alkalmon, amelyen egyúttal a Deák téri evangélikus templom 200 éves fennállásáról is megemlékeztek, a püspök azt mondta: pünkösd nem emlékünnep, hanem “Isten által felkínált ajándék mindnyájunk számára”. Megfogalmazása szerint ez az ünnep “a jelenünkbe, a húsunkba vág (…) szembesít bűneinkkel”, és adja az embereknek a bűnbánat, a bűnbocsánat és az újrakezdés ajándékát.

A püspök hangsúlyozta: pünkösd ünnepe nem múlt idő, mert “Isten nem volt, és nem lesz majd, hanem ő a “vagyok”, a jelen idő, az első és az utolsó”.

Gáncs Péter prédikációjában feltette a kérdést: “A politikában nem attól szenved-e ez az ország, hogy nem értik egymást a pártok, nem érti a kormány az ellenzéket, és az ellenzék sem érti a kormányt?”

Arról is beszélt, hogy “mi is zavarba jövünk, ha egyszerre csak megértjük egymást, mert megszoktuk, hogy elbeszélünk egymás mellett, egymás feje felett”. Véleménye szerint igaz ez az élet sok területére, a szülők nem értik meg gyermekeiket, és “nem biztos, hogy van közös nyelvük a tanároknak és diákoknak”. A párválasztásban és a házasságban is kiderülhet: nem értjük egymás nyelvét, “nincs közös szókincs, hogy megoldjuk a problémákat”, és ez sokszor váláshoz vezet – mutatott rá.

A püspök kiemelte: nem érti a világ az egyház nyelvét és sokszor az egyház sem érti a világ nyelvét, “így marad a kölcsönös előítélet, indulat, kirekesztés”. Ezért “elemi erővel kell feltörjön a fohász: tanítson meg a Szentlélek minket egymás megértésére és befogadására” – hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik