Belföld

Újabb vizsgálat indulhat Magyarország ellen

A Népszava értesülése szerint az Európa Tanács monitoring eljárást kezdeményezett egyebek mellett a médiatörvény miatt.

Július elején érkeznek majd Budapestre a szakembere, hogy jelentést készítsenek a sajtószabadság érvényesüléséről, a politikai elbocsátásokról, az alkotmányozás folyamatáról és az Alkotmánybíróság függetlenségének korlátozásáról. Ez alapján dönt a Tanács arról, hogy szükség van-e a két évig tartó folyamatos ellenőrzésre. A napilap emlékeztet: hogy épp a jövő hónap elejétől lép életbe a médiatörvény egyik legvitatottabb pontja, a fideszes tagokból álló médiatanács akár 25 millió forintra is büntetheti a napilapokat a nekik nem tetsző cikkek miatt.

Az Európa Tanács a Svéd néppárti képviselő kezdeményezésére monitoring eljárás indulhat Magyarországgal szemben a sajtószabadság érvényesülésével, a politika elbocsátásokkal, az alkotmányozás folyamatával, és az alkotmánybíróság függetlenségének korlátozásával kapcsolatban – mondta el a Népszavának Harangozó Gábor.
A szocialista képviselő megjegyezte, a július 6-8-ig hazánkban tartózkodó raportőrök előzetes jelentést készítenek, és ez alapján dönt – várhatóan októberben – az ET arról, hogy indokolt-e a folyamatos felügyelet. Ha igen, akkor megindul az eljárás, októbertől két éven át negyedéves jelentésben számol be a magyar helyzetről a monitoring bizottság, az ET-nek.

Harangozó Gábor emlékeztetett arra, hogy a Velencei Bizottság jelentése a felügyelet szükségességét támasztja alá. Hozzátette azt is, Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a mai napig minden fórumon elmondja, hogy a médiatörvény sérti az emberi jogi törvényeket, és tárgyalásokat folytat a kabinettel az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik