Belföld

Matolcsy szerint jót tett az Uniónak a magyar elnökség

Nagy előrelépés történt ugyanis a gazdaságirányítás területén - véli a miniszter.

Az Európai Unió (EU) nagy előrelépést tett a gazdaságirányítás, a gazdaságpolitikai koordináció területén a magyar elnökség alatt, amelynek legfontosabb célja eddig és ezután is az euró megvédése lesz – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Az európai munkaadói szervezet, a BusinessEurope Elnökök Tanácsa budapesti ülésén a miniszter hangsúlyozta: a magyar elnökség során az Európai Unión belül a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés volt a két legfontosabb kérdés, és ezen keresztül az euró védelme.

Matolcsy György emlékeztetett: a magyar elnökség alatt indult útjára az európai szemeszter, amely alkalmas a tagállami pénzügy- és gazdaságpolitikák koordinálására. Fontos “projekt” továbbra is az Europaktum, vagyis a hat törvényjavaslatot, intézkedést tartalmazó gazdasági kormányzási csomag.

A miniszter elmondta: bár a paktumról márciusban megállapodás született az Európai Tanács és az Európai Bizottság között, az Európai Parlament bevonásával további párbeszédre van szükség a gazdasági kormányzási csomag lezárásához. A magyar elnökség szeretné elérni, hogy június végéig megállapodásra jusson az EP-vel a gazdasági koordinációt fokozó, az euró stabilitását növelő hat jogszabály témájában – jelezte Matolcsy György.

A BusinessEurope ülésén megvitatják a magyar elnökség idején elindított, gazdasági kormányzásra vonatkozó uniós kezdeményezéseket, valamint szó lesz az EU és Kína közötti kapcsolatok alakulásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik