Belföld

Lázár célkeresztjében a McDonald’s és a Burger King

A politikus szerint csak akkor járhatna ajándék, játék a gyermekmenü mellé, ha az megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.

Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályozást az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában “különös figyelmet kellene fordítani” például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak. Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonald’s és a Burger King van, valamint a közétkeztetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik