Belföld

Csak rendkívüli helyzetben lenne hadkötelezettség

A kormány pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az új honvédelmi törvényjavaslatát.

Egyebek mellett az önkéntes tartalékosi rendszer fenntartásának, a fegyver nélküli katonai szolgálat visszaállításának, valamint a polgári védelmi kötelezettség kettős célú teljesítésének jogi kereteit kívánják kialakítani.

A sarkalatos jogszabály az új alaptörvénnyel egy időben, 2012. január 1-jén lépne életbe és kiegészíti azt. Az új alkotmány a kötelezettség körében továbbra is fenntartja a békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő koncepcióját, azonban megjelöli, hogy annak részeként Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert is fenntart. Tartalmazza a katonai szolgálati kötelezettséget, amely lehet fegyveres, vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen is. Utóbbiakat azonban csak rendkívüli állapotban vagy megelőző védelmi helyzetben lehetséges teljesíteni a jövőben is.

A tervezet szerint nem hívható be katonai szolgálatra az a hadköteles, aki 18. életévét még nem töltötte be, katonai szolgálatra alkalmatlan, vagy aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyancsak felmentést kap, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, vagy aki már a megelőző évben betöltötte 40. életévét.

A törvényjavaslat első része a honvédelem alapjait, a második rész a Magyar Honvédség működését, a harmadik rész a rendkívüli intézkedéseket, a negyedik pedig a záró rendelkezéseket tartalmazza.

A honvédelmi adatkezelést, valamint a tényleges állományban lévők szolgálatteljesítését külön törvények fogják szabályozni.

A új jogszabály életbelépésével hét korábbi veszti hatályát. A törvényjavaslatot a honvédelmi miniszter nyújtotta be, a közigazgatási és igazságügyi miniszter annak sürgős tárgyalását kezdeményezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik