Belföld

21 milliárdnyi Alstom-pénz már a BKV számláján

A főpolgármester hangsúlyozta: "senki nem nyúlhat egy fillérhez sem az összegből".

A Bayerische Landesbank már át is utalt 21 milliárd forintot a BKV számlájára a metrószerelvények bankgaranciájának összegéből – közölte Tarlós István főpolgármester az MTI-vel.

A városvezetés péntek délután jelentette be, hogy lehívhatja a BKV a metrókocsi-szerződés bankgaranciáját, miután a másodfokon eljáró versailles-i bíróság jogerősen elutasította a gyártó, a francia Alstom Transport kérelmét, így a Bayerische Landesbank és a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank teljesítheti fizetési kötelezettségét.

A főpolgármester az MTI-nek hangsúlyozta: “senki nem nyúlhat egy fillérhez sem az összegből”, a pénzt csakis a metrókocsikra lehet költeni. Ha ugyanis sikerül megegyezni az Alstommal, és a szerelvények megérkeznek, akkor ez az összeg a járművek árának egy részét fedezi. Hozzátette: ezért volt “idétlen” az a híresztelés, hogy ezt a pénzt a BKV működési kiadásokra költené.

A főpolgármester elmondta: a versailles-i bíróság másodfokú, jogerős döntése kapcsán “óvatosan optimista”. Mint fogalmazott: “lélektanilag sokat jelent a dolog”, de részsikernek tartja.

Tarlós István szavai szerint arra törekszik, hogy visszafogott határozottsággal, kulturált tárgyaláson megállapodjon az Alstom első emberével a szerződés egészéről és további sorsáról, ez pedig a részsikernél is fontosabb.

A főpolgármester közölte: az Alstom vezetőjének budapesti látogatásán nem kívánja éreztetni a bírósági döntést, a megbeszélésen “annál is udvariasabb lesz, mint amit tervezett, de határozottan képviselni fogja a főváros érdekeit”. Hozzátette: az az érzése, hogy meg lehet majd egyezni a francia céggel.

Az Alstom vezetője Tarlós István meghívására június 21-én érkezik Budapestre, előtte, június 17-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel is találkozik Szentpéterváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik