Belföld

Mi történt Jozef Rohác DNS-ével? Nemsokára kiderül

A Magyar Nemzet szerint személyi felelősséget egyelőre nem állapítottak meg a bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében.

A Magyar Nemzet szerint lezárult, de az eredménye még nem nyilvános annak a vizsgálatnak, amely azt hivatott tisztázni, miképp akadhattak el évekre a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) a Fenyő János meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác genetikai mintái.

A lap úgy értesült, hogy a vizsgálat megállapításai szerint személyi felelősséget állapított meg a vizsgálat a DNS-bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében, s ennek több érintettje is lehet a kutatóintézetben.

A BSZKI az FBI részére kifejlesztett digitális rendszerben tárolja és hasonlítja össze a rendelkezésére álló DNS-profilokat, a számítógép pedig automatikusan jelzi a találatokat az egyezésekről. Ilyen esetekben az intézetnek kötelessége jelezni ezt az ügygazdának, amely jelen esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ám a nyomozók mégis csak két év késéssel értesültek arról, hogy a Roháctól egy másik ügyben vett DNS megegyezik a Fenyő-gyilkossághoz köthető ruhadarabokon azonosított mintával – írta a Magyar Nemzet.

A BSZKI-nál történtek miatt az NNI, majd az ORFK is vizsgálatot indított – emlékeztet a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik