Belföld

TGM: ami az országban van, az diktatúra

Tamás Gáspár Miklós szerint, ami ma az országban van, az diktatúra, ezért mindenki összefogására, tiltakozására szükség van. A filozófus a Klubrádiónak elmondta, végveszélybe került az, amit nagy kínkeservek között elért ez az ország az elmúlt húsz évben.

„A megújulás összes lehetőségét eltömi ez a diktatórikus rendszer, mely egyre magányosabb, mert egyre népszerűtlenebb, de egyre hatalmasabb. Közben arra kényszeríti a társadalmat, hogy törvényen kívüli módszerekkel legyen kénytelen ellenállni, mert minden törvényes utat eltorlaszoltak – fogalmazott Tamás Gáspár Miklós a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Mint mondta, nem lesz könnyű dolga a Klubrádiónak a frekvenciapályázásban egy olyan médiavilágban, melyben a közszolgálatban egyedülálló módon van egy cenzúra funkciókat is teljesítő Médiatanács, mely munkaadója is az újságíróknak is. Megemlítette, hogy a közszolgálati rádiók és televíziók a központi, kormányzati hírgyárból kapja a híreket, így teljes kormányzati és jobboldali fölény van a közmédiumokban.

Megemlítette, hogy az emberek másik nagy tájékozódási forrásai a megyei és helyi lapok, ezek közül az egyiket, a Metropolt máris megszerezte Simicska Lajos cége. Az önkormányzati helyi lapok és rádiók mind jobboldali kézben van. Összesen két nyomtatott ellenzéki napilap maradt meg, és pillanatnyilag még létezik a Klubrádió és egy televízió illetve két hetilap. TGM szerint ez rosszabb, mint a Horthy-korszak. Akkor a nyomtatott újságok voltak a legfontosabbak és volt ugyan cenzúra, de több ellenzéki lap jelent meg az országban és a határokon túlról is jöttek baloldali, liberális szellemiségű lapok. Most meg azt látjuk, hogy a kormányzathoz közel álló körök kezdik felvásárolni az erdélyi lapokat.

Felhívta a figyelmet, a tágabb értelemben vett nyilvánosság korlátozására is, mert megszűnnek olyan helyek, mint a Tűzraktér, a Sirály, a Trafó, a Zöld Pardon és megszűnnek az olyan iskolák, mint az AKG, megszűnnek kutatóintézetek, hazafias operett kombinátokká alakítják a művész színházakat.

TGM úgy fogalmazott, példátlan mértékű a média és a kultúra megtámadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik