Belföld

Taxisok tüntettek a belvárosban

A fővárosi taxirendszer reformját és a reptéri drosztok helyzetének újragondolását akarják elérni.

Több mint száz taxis gyűlt össze szerda délben a fővárosi Hősök terén. A demonstrációt szervező Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta: követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxis reform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

Metál Zoltán szerint 1300 droszthely van a főváros területén, és ma egy taxisnak ezért 25 ezer forint drosztpénzt kell fizetnie úgy, hogy be sem tud oda állni. A fővárosban 5700 autóval mintegy 6 ezer taxis dolgozik legálisan. Azt is problémának tartják, hogy mivel 12 évvel ezelőtt kilométerenkénti 240 forintban maximalizálták a viteldíjat, sokan úgy próbálnak fuvart szervezni, hogy mélyen az ár alatt vállalják a szolgáltatást, illetve egyesek megkárosítják az utasokat – különösen a külföldieket. Ez rossz fényt vet az országra és a szolgáltatásra is, ezért hatékony ellenőrzést és egységes díjszabást tartanak szükségesnek.

A megmozduláson részt vevő több mint száz taxi dudálva, rendőri felvezetéssel ment az Andrássy úton át a Városház utcába, ahol a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetője vette át petíciójukat, majd elmondta: a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön megkezdi az egyeztetést a taxisokkal.

Komáromi Endre szerint adminisztratív módon biztos, hogy nem fogják csökkenteni a taxiengedélyek számát. A piacra jutás feltételeit kell szabályozni úgy, hogy az az utasok érdekeit szolgálja és visszaélésektől mentes legyen a szolgáltatás. Az ügyvezető szerint január elsejétől már az új rendelkezések alapján dolgozhatnának a taxitársaságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik