Belföld

Nem tudja eldönteni Orbán, ki legyen Réthelyi utódja

Úgy tudni, Lázár Jánost szeretné a miniszterelnök, akkor viszont másik keménykezű frakcióvezetőt kell találnia.

Már két hete keresi Réthelyi Miklós utódját Orbán Viktor – értesült a Népszabadság. A lap információi szerint a kormányfő nem tervez nagyszabású kormányátalakítást, de a humáncsúcstárca esetén indokoltnak látná a változtatást, hiszen olyan stratégiai fontosságú ágazatokban kell a kormánynak sikert felmutatni, mint az oktatás és az egészségügy.

A Népszabadság úgy tudja, nem azért kell távoznia Réthelyinek, mert Orbán akaratával szembeszegülve Horváth Ádámot nevezte ki az Operaház igazgatójának. Állítólag ez a lépés csak az utolsó csepp volt a pohárban. Ráadásul maga a miniszter is fontolgatja már a távozás gondolatát.

Orbán viszont most tanácstalannak tűnik, mivel nem tudja, kit nevezzen ki a csúcstárca élére. Tavasszal szóba került Lázár János neve, de ő inkább a frakcióvezetői poszt mellett döntött. A Népszabadság cikke szerint azonban a miniszterelnök nem tett le arról, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert ismét felkérje. Ha viszont Lázár igent mondana, akkor az jelenthet problémát, hogy hasonlóan keménykezű frakcióvezetőt találjanak a helyére.

Vélhetően nem Réthelyi Miklós lesz az egyetlen, akitől megválik Orbán. Az államtitkárok körében is valószínűleg frissítés várható. A Népszabadság úgy tudja, év vége felé Hoffmann Rózsának is mennie kell, és Szócska Miklós, valamint  Soltész Miklós pozíciója sem rendíthetetlen. Sőt, azt is rebesgetik kormányhoz közeli források, hogy elveszítheti a KDNP a Nemzeti Erőforrás Minisztérium „felügyeletét”, mert nem elég hatékonyak a kulcsposztokon – írja a Népszabadság.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán keresi Réthelyi utódját, de egyelőre tanácstalan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik