Belföld

Milliárdos visszaéléseket talált az operaház volt miniszteri biztosa

Az Index szerint a gyanús ügyekről szóló jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban.

Több mint egymilliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze a Magyar Állami Operaház gazdálkodásában Horváth Ádám volt miniszteri biztos. Horváth a problémás szerződésekről egy csaknem hatszáz oldalas jelentést állított össze, amelyet megküldött az illetékeseknek. A jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban – állítja az Index.

Horváth Ádám tavaly szeptemberben lett az Operaház miniszteri biztosa, azzal a megbízással, hogy egy nyolcfős átvilágító bizottság segítségével tekintse át az intézmény pénzügyeit. A szakértői bizottság által első körben feltárt visszásságok miatt 2010 októberében Réthelyi Miklós miniszter visszavonta Vass Lajos főigazgató vezetői megbízatását.

A többek között Szőcs Géza kulturális államtitkárnak postázott jelentés legnagyobb tétele az Operabál szervezésével kapcsolatos 280 millió forintos szerződéskonstrukció. A jelentés szerint a szerződések egyértelműen előnytelen helyzetbe hozták az Operaházat, amely addig az épület bérbeadójaként tisztán csak profitált a rendezvényből. A miniszteri biztos talált olyan pénzügyi szabálytalanságokat is, amelyek egyik riválisának, a főigazgatói posztra szintén pályázó Harangozó Gyula tevékenységére vonatkoztak.

A 2011 februárjában elkészült jelentés visszhangtalan maradt, hivatalos vizsgálat eddig nem indult. Szőcs Géza az Index kérdésére azzal indokolta az államtitkárság eddigi passzivitását, hogy nemcsak ő kapta meg a jelentést, hanem Gál András Levente közigazgatási államtitkár és a kulturális miniszter is. „Természetes esetben a kulturális államtitkárságnak kell foglalkozni a kulturális intézményekkel, de olyan helyzet adódott, hogy ebből kimaradtunk. Nem duzzogtam emiatt, egyszerűen csak távol tartottam magam ettől. Most normális mederbe kerültek a dolgok” – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik