Belföld

Orbán rendet vár a rendvédelmisektől

A kormányfő szerint választóvonal nem a kormány és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között van.

Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára – közölte a miniszterelnök szóvivője kedden.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Orbán Viktor a keddi egyeztetésen világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik. Egy oldalon állnak abban is, hogy az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása területén együttműködésre van szükség, mert az elmúlt nyolc év elhibázott gazdasági döntései a nyugdíjrendszert is a csőd szélére sodorták, a nyugdíjrendszer megmentése pedig mindenkinek érdeke.

Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy “a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak”. Szerinte hétfőn a parlament az alkotmánymódosítás elfogadásával “elhárított egy nagyon fontos akadályt” a nyugdíjrendszer biztonságba helyezése útjából.

Közölte azt is, az érdekképviseletek kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden esetben, amikor a demokratikus szakszervezeti jogaikkal élnek, betartják a törvényeket, és a rend oldalán maradnak. Abban szintén egyetértés volt, hogy a radikalizálódás mindenkinek rossz – fűzte hozzá.

A szóvivő szerint ismét korrekt, higgadt volt a megbeszélés hangvétele.

Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az egyeztetések egyik szakasza zárult le, és egy új rész kezdődik: Pintér Sándor tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításával kapcsolatban.

A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos parlamenti döntések ősszel, hatálybalépésük pedig január 1-jével várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik