Belföld

Megrendült a hazai zöldségágazat a német járvány miatt

Több ezer munkahely forog kockán, ezért Fazekas Sándor a feldolgozók segítséget kérte.

A feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai, valamint az önkormányzati konyhaüzemeltetőket kérte arra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz.

A tárca vezetője a Hír TV Rájátszás című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt mondta: önhibáján kívül került nagy bajba az ágazat és több ezer munkahely is kockán forog.

Fazekas Sándor szerint, ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon. A helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a hirtelen keletkezett felesleget.

A miniszter úgy vélte: az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is megrendült. Ezért Fazekas Sándor keddre Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

A miniszter közölte: a vizsgálatok már felmentették az uborkát, így a fogyasztói bizalomhiány helyreállítása a legfontosabb feladat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik