Belföld

Eltemették Mádl Ferencet

A volt köztársasági elnököt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferenc volt államfőt kedd délután a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Mádl Ferencet a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el.

A volt államfő búcsúztatása a történelmi zászlók bevonulásával és a Himnusz elhangzásával, katonai tiszteletadás mellett kezdődött délután fél ötkor. Mádl Ferenc lezárt koporsóját a Nemzeti Sírkert fekete szalaggal bevont panteonjában, a volt államfő gyászszalagos portréja mellett ravatalozták fel.

A volt köztársasági elnök temetésén felesége, Mádl Dalma, gyermekei és családjának más tagjai mellett magyar és külföldi politikusok is részt vettek. Mádl Ferenc búcsúztatásán jelen volt Schmitt Pál jelenlegi, Göncz Árpád és Sólyom László volt államfő, Orbán Viktor jelenlegi, valamint Boross Péter és Medgyessy Péter egykori kormányfő. Az Orbán-kormány több tagja, valamint Kövér László házelnök is a vendégek között foglalt helyet.

A gyászolók között volt Rudolf Schuster volt szlovák, Emil Constantinescu egykori román, Aleksander Kwasnieski volt lengyel, valamint Stipe Mesic korábbi horvát államfő is. A gyászszertartáson Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megjelent.

Az első búcsúztató beszédet Schmitt Pál mondta, aki erős jellemű emberként jellemezte elhunyt elődjét.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik