Belföld

„Bohócforradalom” lesz Budapesten

Június 16-ára békés fővárosi demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A sajtótájékoztatón Kónya Péter az akciót „bohócforradalomnak” nevezte, és a jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil- és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt vár, aki bizalomvesztés miatt „visszamenőleges hatállyal” visszavonná a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

Mint mondta, a megmozdulás során az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd „voksolni” arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek, s ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy „érvényt szerezzenek a nép akaratának”.

Kónya Péter úgy fogalmazott: információik szerint hétfőn elfogadják az alkotmánymódosítást a parlamentben, “ezzel a kocka el van vetve”, ezért felhívást intéznek az állampolgárokhoz. A szakszervezeti vezető felolvasta a dokumentumot, amelyben egyebek mellett az áll, hogy “az Orbán-kormány egyéves ténykedése alatt a demokrácia, az emberek alkotmányos és szerzett jogai, valamint a magántulajdon súlyosan sérült”.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkárával, Szima Judittal szemben indult eljárással kapcsolatban megjegyezte: “az időzítés nyilvánvaló üzenet minden fegyveresés rendvédelmi szakszervezeti vezetőnek”. Kónya Péter emlékeztetett arra, hogy Árok Kornél és ő is lemondott a sztrájkbizottság vezetői posztjáról, mert úgy ítélték meg, hogy a korábbi nyolc követelés már kevés.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a tervezett jogszabály-módosítások nemcsak a rendészeti dolgozók szolgálati törvényének és azon keresztül a nyugdíjrendszerüknek a megváltoztatásáról szólnak, “az alkotmány módosítása a társadalom nagyon széles rétegét érinti”. Úgy véli, “csak széles társadalmi összefogással lehet nemet mondani ezekre az intézkedésekre”. Kitért arra, hogy a demonstrációval kapcsolatban minden szakszervezeti konföderációval és szakszervezettel felveszik kapcsolatot, kedden a nagy ágazati szakszervezetek vezetőivel egyeztetnek.

Úgy fogalmazott: “mi már nem tartjuk értelmét a további tárgyalásoknak, mert az alkotmánymódosítással egyértelműen kiderült számunkra, hogy nem lehet olyan megoldás, ami alapján meg tudnánk állapodni e kérdéskörben”. Közölte, hogy a szakszervezeteknek nem teljesítették azt a kérését, hogy mutassák be nekik az őket érintő sarkalatos törvény tervezetét.

Árok Kornél azt mondta: “célunkat békés módon és eszközökkel, törvényes úton, az eskünkben vállaltaknak megfelelően, a néphatalom alkotmányos elvének érvényesítésével kívánjuk elérni”. Annak a véleményének adott hangot, hogy “a kétharmados parlamenti többségre sem a politikai elit, sem a társadalom nem érett még”. További kérdésre közölte, hogy rendbontás esetén feloszlatják majd a demonstrációt. Ha ennek a jelenlévők nem engedelmeskednek, akkor ők a rendőrségnek jelzik: “ettől kezdve nem vállalunk felelősséget az ott lévőkért”.

Támad a bohócvírus

“Meg nem erősített hírforrásunk szerint bohócvírus támadta meg Kónya
Pétert az FRDÉSZ elnökét és Árok Kornélt HTFSZ elnökét. Tünetei:
tisztesség, következetesség, bátor és harcos kiállás az elveikért.
Szakértők egybehangzóan állítják, hogy a vírus politikusokra nem
veszélyes” – írja a Facebookon a Magyarország Bohócügyi Államtitkársága, amely már közel 500 követővel büszkélkedhet.

A „bohócforradalom” háttere az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bohócnak titulálta a velük épp tárgyaló rendvédelmi dolgozókat a múlt heti egyeztetés során. Amikor Árok Kornél azt javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott egy szociális konzultációt, a kormányfő erre – a szakszervezeti vezető állítása szerint – azt válaszolta, az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának.

Kónya Péter ezután egy nyílt levélben fordult a „bohócügyi államtitkárhoz”, akit arra kért, hogy hivatali időben – persze csak, ha bokros teendői engedik – az FRDÉSZ Székházban szociális-konzultáljanak a szolgálati nyugdíj és nyugdíjasok ügyében.

Árok Kornél az MTI-nek vasárnap azt mondta, a HTFSZ vezetőjeként azt kezdeményezi, hogy a rendvédelmi szakszervezetek hozzanak létre egy „valós nemzeti szociális konzultációt”, hogy szakterületekre osztva – például kereskedelem, egészségügy, oktatás – dolgozzanak ki alternatívát a kormányjavaslatokhoz. A legnagyobb tűzoltó érdekképviseleti szervezet vezetője arra kérte a szakszervezeteket, aki egyetért a kezdeményezésével, támogassa azt.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára korábban közölte: felhívják a kormány figyelmét arra, hogy „az egyes politikai tényezők által különböző negatív jelzőkkel illetett munkavállalóknak kell a miniszterelnök által is igényelt rendet fenntartani – ehhez viszont az érintettek által elfogadható feltételeket a kormánynak kell megteremteni”. A következő miniszterelnöki egyeztetésen sem engednek eddigi követeléseikből – döntött vasárnapi rendkívüli ülésén az érdekképviseleti szervezet végrehajtó testülete. A fegyveres és rendvédelmi szervek 13 szakszervezete hétfőn ült össze, hogy egységes állásponttal álljanak a kormány elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik