Belföld

A gázár-támogatás ügyében kedvezőt lépett a kormány

A nagycsaládosok számára kedvezően módosul a gázár-támogatási miniszteri rendelet.

Három, vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok sem kapták meg a gázár-támogatást – panaszolták többen is az állampolgári jogok biztosának. Kérelmüket a Magyar Államkincstár azzal a magyarázattal utasította el, hogy a támogatásra csak azok jogosultak, akik három gyermek után kapják a családi pótlékot.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint a gázár-támogatási kérelmek elbírálásánál az Államkincstár a miniszteri rendelet szövegét szűkítve értelmezte, és csak azt vette figyelembe, hogy az igénylőnek hány gyerek után fizetik a családi pótlékot, azt viszont nem, hogy hány gyermekre figyelemmel állapították meg annak mértékét.

Az ombudsman áprilisban felkérte a minisztert, fejtse ki álláspontját a rendeletnek a nagycsaládos háztartás fogalmát értelmező szakaszairól. A miniszter ezek után egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Államkincstárral, majd módosította a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabások megállapításáról szóló rendeletet.

Ennek értelmében a jövőben a gázár-támogatásból szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. A miniszter arról is tájékoztatta a biztost, hogy az egyeztetés eredményeképpen a Kincstár képviselője jelezte, hogy a folyamatban lévő fellebbezési eljárások során már a módosításnak megfelelő jogértelmezés alapján járnak el, és az első fokon elutasított kérelmeket is ennek megfelelően fogják felülvizsgálni. Az országgyűlési biztos köszönettel fogadta a miniszter gyors intézkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik