Belföld

Pedagógustüntetés a pedagógusnapon

Az államtitkár hiába ígérte, hogy hamarosan elkészül a pedagógus-életpályamodell.

Ma van a pedagógusnap, az oktatási államtitkár ez alkalomból közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell. Közben öt közoktatási szakszervezet a minisztérium előtt demonstrál; azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól.

Az oktatási államtitkár levelében felidézte, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit “a nemzet lámpásaként megérdemel”. Hoffmann Rózsa szerint azóta sokat haladtak, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a sok évtizede várt pedagógus-életpályamodell, amely kiszámítható pályaívet biztosít a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak.

Az államtitkár nyilatkozata ellennére a pedagógus szakszervezetek megtartották a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrációt Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze az Olimpiai parkban, majd a tüntetők a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével átvonultak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete elé.

A tüntetésre reagálva Szijjártó Péter vasárnap délután közzétett közleményében azt  írja: az államadósság legyőzése és Magyarország megújítása keretében zajlik az oktatási rendszer átszervezésének előkészítése. Ennek keretében a kormány konzultációt folytat az iskolákkal, valamint a tanárokkal és várja, hogy az emberek milyen oktatási rendszer mellett döntenek a szociális konzultáció keretében. A kormány a döntéseit majd ezen konzultációk eredményének ismeretében fogja meghozni – zárul a miniszterelnök szóvivőjének közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik