Belföld

2010 április óta ez a legfontosabb választás

Időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak ma Püspökladányban. A város új polgámestert is választ.

Országgyűlési képviselőt választanak Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni választókerületében, ezzel egy időben időközi polgármester-választást tartanak Püspökladányban. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Püspökladány polgármestere márciusban autóbaleset áldozata lett.

A képviselői mandátumért négyen versengenek, a választásra jogosult több mint negyvenezer állampolgár Bodó Sándor (Fidesz-KDNP), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Rigán István (Jobbik) és Kocsány József (LMP) közül választhat képviselőt.

Az első forduló akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele részt vesz a voksoláson. Ebben az esetben is csak akkor lehet eredményes a választás, ha valamelyik jelölt megszerezi a szavazatok több mint felét.

Ha a részvétel eléri az ötven százalékot, de egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, akkkor a két hét múlva következő második fordulóban csak a három legtöbb szavazatot szerzett, illetve minden olyan jelölt indulhat, aki legalább 15 százalékot elért.

Ha a mai voksoláson kevesebb, mint ötven százalék megy el szavazni, akkor a mai választás érvénytelen. Ez esetben két hét múlva, a második fordulóban is indulhat mind a négy jelölt a mai eredményétől függetlenül.

A püspökladányi polgármesteri posztért is négyen indulnak: Dombi Imréné (Fidesz-KDNP), Borsos László (Jobbik), Molnár László (független, az MSZP támogatásával) és Tóth Lajos (független).

Ez egyfordulós választás, amelyet a részvételi aránytól függetlenül az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot szerzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik