Belföld

Nemzeti Összetartozás napja – hírösszefoglaló

A mai nap nem trianoni szétszóratásunkat gyászoljuk, hanem a túlélését, az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük - jelentette ki Kövér László.

Kövér László szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban elmondta, eljött hát az idő, hogy ne csak arra emlékezzünk, amit elveszítettünk, hanem azt is ünnepeljük, amit újra megleltünk.

„Most, hogy az önzés, a hatalomvágy, a kapzsiság és a nemzetárulás bandériumait nyolc év tarolás és pusztítás után “jobb elvek által kiszorítottuk, jobb jövőt remélve ünnepelhetjük a nemzeti összetartozást”, hiszen ígéretünkhöz híven a 2010-ben alakult új Országgyűlés első döntéseivel biztosította a magyar állampolgárságot minden magyarnak, aki nem Magyarországon él, s őseinek földjét nem kívánja elhagyni” – mondta a politikus. 

Nincs határon belüli és határon kívüli magyar ügy, egyetlen magyar ügy létezik, ennek jegyében kell szellemi, lelki és anyagi erőforrásainkat összpontosítani, a magyar államot újjáépíteni – hangsúlyozta a parlament elnöke.

Együtt Európában: magyar-horvát piknik

A magyarok és a horvátok évszázadok óta együtt vannak Európában, “egymás mellett éltünk barátságban, rokonságban és szomszédságban, jelentős részben közös állami keretben” – mondta Navracsics Tibor szombaton a Zala megyei Sormáson, az Együtt Európában elnevezésű magyar-horvát pikniken.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kijelentette: most, amikor reményeink szerint újabb történelmi fordulópont előtt állunk, “nem kell, hogy bizalmatlanul és ismeretlenként méregessük egymást”.
Az egyre gazdagabb kulturális, tudományos és gazdasági kötelékek biztos alapot jelentenek szoros politikai kapcsolatainkhoz is. 

A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Hanns Seidel Alapítvány közös szervezésében, Magyarország európai uniós elnökségét és Horvátország csatlakozási tárgyalásainak közelgő lezárást közösen ünneplő zalai rendezvényen Drazen Bosnjakovic horvát közigazgatási és igazságügyi miniszter ugyancsak kifejtette: múltunkban számtalan érintkezési pont van.

Az állampolgárságot több ezren kapták meg ma

Mára több ezer határon túli magyar kapta meg, kapta vissza a magyar állampolgárságot, és kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat erre – mondta Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár szombaton a főváros XXII. kerületében tartott nemzeti összetartozás napi ünnepségen.

Az ünnepségen, amelyet a nagytétényi országzászlónál tartottak, Németh Zsolt elmondta: az elmúlt egy év nagy teljesítménye volt a magyar állampolgárság magyarországi letelepedés nélküli lehetőségének a biztosítása. Egy éve még sokan nem is hitték, hogy ez sikerülhet, de ezen a napon már több ezren vannak, akik sikerrel végigjárták az állampolgárság megszerzésének vagy visszaszerzésének új törvényi útját, és már több mint kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat a magyar állampolgárság megszerzésére szerte a Kárpát-medencében.

“Új szél fúj a Kárpát-medencében, az összetartozás és a közös felemelkedés szellemének szele” – fogalmazott az államtitkár.

“A jelzős szerkezetes magyarságnak vége”

Azok számára, akik ma állampolgársági esküt tesznek, vége a jelzős szerkezetes magyarságnak; a mai eskü valódi választóvonal az egész magyarság életében – mondta a nemzeti összetartozás napi ünnepi beszédében Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője Hódmezővásárhelyen szombaton.

Ez az utolsó alkalom, amikor a ma esküt tevőket bárki megkülönböztetheti nemzettársaitól – emelte ki Lázár János.
A magyar parlamenti képviselőknek az a céljuk itthon és Brüsszelben is, hogy igazságot szolgáltassanak azoknak, akik az elmúlt évtizedekben kisebbségbe szorultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik