Belföld

Nálunk nem lesz hasmenésjárvány

Az ÁNTSZ szerint szórványos megbetegedések előfordulhatnak, de komolyabb járvány nem valószínű.

Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak – közölte a helyettes tiszti főorvos pénteken.

Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett – mondta Szabó Enikő. Kiemelte: Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is fertőzött zöldségféle.

Az ÁNTSZ szerint nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor – a német hatóságokkal egyetértésben – a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát tanácsolják.

Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője kiemelte: a németországi hasmenéses járvány szövődménye, a hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró, tűszúrásszerű bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség.

Pénteken német szakértők azt közölték: Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának a jelei mutatkoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik