Belföld

„Nem pénzt veszünk el, hanem munkát ajánlunk”

Szijjártó Péter szerint úgy szerveznék át a gazdasági- és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni.

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetőinek egy jelentős része a megoldásokat keresi és nem az utcai lehetőségeket – vélekedett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken a TV2-nek.A szóvivő azt mondta: egyes – szélsőséges politikai csoportokkal kapcsolatot ápoló – rendvédelmi szakszervezeti vezetők inkább a tüntetéseket választják, ami normális dolog egy demokráciában, de a törvényeket akkor is be kell tartani, ami az utóbbi időkben nem mindig sikerült.

Szijjártó Péter elmondta: a szakszervezetek delegáltjai csütörtökön jártak Orbán Viktor miniszterelnöknél, aki világossá tette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki munkájára szükség van, ezért szeretnék biztosítani mindenki számára, hogy dolgozzon.

A Belügyminisztérium és a szakszervezetek között eddig zajló tárgyalásokkal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy néhány pontban egyetértések vannak, más területeken “nem találkoztak teljes mértékben az álláspontok”.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy akiket visszahívnak, azoknak munkát is biztosítanak az állami szférában, a hivatásos állományban és közigazgatásban.

A szóvivő hangsúlyozta: nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár elérése után lehet fizetni, így ez továbbra is adómentes lesz, de minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül – ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik.

A nyugdíjügyben a szakszervezetek a belügyminiszterrel együtt még egyszer, várhatóan 

akit tájékoztathatnak a lezárult tárgyalások eredményeiről, ezután a kormány újra megtárgyalja ezt a kérdést és a szükséges jogszabály-módosításokat ezután terjesztik be a Parlament elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik