Belföld

Iszapkatasztrófa: 27 milliárdot emésztett fel a kárelhárítás

Ez az összeg tartalmazza a védekezés, a helyreállítás és az újjáépítés kapcsán felmerülő költségeket.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján az iszapömléssel kapcsolatosan felmerült költségekről, a védekezési, helyreállítási és újjáépítési feladatok ellátásáról szóló összesítés szerint várhatóan több mint 27 milliárd forint lesz a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az egyéb szervezetek összegzett költsége.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint április 30-ig 12,5 milliárd forintot fizettek ki, ebből a legnagyobb tételt, 6,2 milliárd forintot a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca és a földterületek vörösiszaptól való megtisztítását elvégző Mecsekérc Zrt. kapta. Az OKF-nek a károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségei 5,3 milliárd forintot tesznek ki.

Várható kifizetésként további 14,5 milliárd forintot rögzítenek. Ügyvédi díjakra már kifizettek 314,2 millió forintot, a kárbecslésre pedig 20,3 millió forintot, de erre a két tételre még várhatóan 49,8 millió forintot fognak kiutalni a költségvetésből.

A várható kifizetések között szerepel a katasztrófa károsultjainak bútorvásárlására 625 millió forint, és kárenyhítésre további 200 millió forint is.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek. A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik