Belföld

Így változna a munka törvénykönyve

Heti 44 óra munka 40 órás bérért, és 6 hónapra emelkedő próbaidő - a többi között ez szerepel a javaslatban.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosító csomagot, amely több ponton is megváltoztatja a munka törvénykönyvét, így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását.

Véglegesítenék azt a szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A javaslat ugyanakkor rögzíti: a hosszabb munkaidőben való foglalkoztatásra legfeljebb egy évig kerülhet sor, ezen idő túllépése esetén a munkavállaló számára háromszoros bér jár.

A kormány tervei szerint a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthetne a munkaadó.

A szabadságot a módosító javaslat szerint kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni, és megilleti a munkavállalót évenként egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság.

A javaslatban foglaltak szerint  a gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj igénybevételének idejére járó fizetés nélküli szabadságnak nem az első éve, hanem csak az első hat hónapja jogosít majd szabadságra.

Változtatnának a túlmunka kifizetésén is. A beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. A munkáltató ugyanakkor előírhatja, hogy ellenértékként – pótlék helyett – szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

A kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte. A módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik