Belföld

Félig üres a pohár az emberek szerint

Eluralkodott a borúlátó hangulat. Már a Fidesz-szavazók sem bíznak feltétlenül a kormány intézkedéseiben.

Tovább szélesedett azoknak a köre, akik negatívan ítélik meg a kormány eddigi teljesítményét – ez derül ki a HVG felkérésre, országosan 1200 fő közreműködésével készített Medián-felmérésből. Májusban a borúlátók aránya már meghaladta a 60 százalékot, sőt, a kormánypárti szavazók negyede is hasonlóan vélekedett. A derűlátók több mint 80 százaléka Fidesz-szavazó volt.

A közvélemény-kutatás szerint a gazdasági közhangulat is romló tendenciát mutat. Ebből a szempontból a második Orbán-kormány áprilisra elérte ciklusának eddigi legmélyebb pontját. A háztartások jövőképe, illetve az általános jövőkép negatív fordulata mellett, a munkanélküliségre és az inflációra vonatkozó várakozások is jelentősen romlottak.

Mindent egybevetve az emberek nagyobbik része negatívan értékelte a kabinet eddigi gazdasági teljesítményét – olvasható a lapban. Az egyéves munka a relatív, 42 százalékos többség szerint rontott az ország helyzetén. A Fidesznek kritikus jelzés lehet az is, hogy a szavazótáboruk 46 százaléka – a korábbi bizakodás ellenére – nem tapasztalt változást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik