Belföld

Orbán a hétvégére rendet akar

Nem egyezett meg a kabinet a rendvédelmisekkel a csütörtöki tárgyaláson. Orbán Viktor hétvégéig adott haladékot.

Orbán Viktor, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdekképviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői csütörtök délelőtt folytattak megbeszélést a Parlamentben.

Szijjártó Péter a találkozó utáni tájékoztatón azt mondta, higgadt, korrekt, nyugodt és mértéktartó volt a tárgyalás. Orbán Viktor általános tájékoztatást adott a szakszervezetek delegáltjainak arról, hogy a gazdasági és a nyugdíjrendszer átalakítása hogyan zajlik – és felhívta a figyelmet arra, hogy még tart a szociális konzultáció, amelynek eredménye döntően befolyásolja majd a vonatkozó parlamenti döntéseket.

A miniszterelnök arra kérte a belügyi tárca vezetőjét, hogy folytassa a megbeszéléseket, amelyeket lehetőleg a hétvégéig zárjon le, azok befejeztével pedig ismét személyesen fogadja majd az érdekképviseleti delegáltakat.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón azt mondta, “közelebb jutottunk ismét egy-egy lépéssel ahhoz, hogy tudomásul vegyék a szakszervezetek azokat az elvárásokat, amelyeket mi szeretnénk érvényesíteni”. Közölte: a tárgyalások folytatásával a hétvégére egy olyan anyag kerülhet a kormány elé, amely biztosítja a későbbiekben azt, hogy a szakszervezetek tudomásul tudják venni a kabinet elképzeléseit. “Mi nem húzzuk az időt, 13 órakor folytatjuk a tárgyalásokat” – tette hozzá a belügyminiszter.

A Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumát képviselő Powell Pál a találkozó után arról számolt be, hogy azok a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók, akik úgy döntenek, nyugdíjban maradnak, a 16 százalékos adó bevezetésével ezt megtehetik, ugyanakkor a gyermekek utáni adójóváírás megmarad a számukra, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog.

Az érdek-képviseleti vezető ugyanakkor kiemelte: a nyugdíjas rendvédelmisek előtt nyitva áll az út, hogy visszatérjenek a hivatásos szolgálatba, a fegyveres és rendvédelmi szervekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik