Belföld

Nyilvános lesz Mádl Ferenc búcsúztatása

A volt köztársasági elnököt jövő kedden délután fél ötkor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezik örök nyugalomra.

Katonai tiszteletadás mellett búcsúztatják Mádl Ferencet. A május 29-én elhunyt volt államfő temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellája 1. sorának 40. sírhelyén lesz, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szerdai ülésén nyilvánított a Nemzeti Sírkert részének. A bizottság a temetés napján fekete zászló kihelyezésére kérte fel a közintézményeket.

Az állami temetésre a hozzátartozók, az állami és külföldi protokollvendégek mellett minden gyászolót várnak. A család kívánsága, hogy a búcsúztatáson megjelentek tekintsenek el a temetés utáni részvétnyilvánítástól, és a virágra, koszorúra szánt összeget – lehetőség szerint – a kis falvakból származó, tehetséges tanulókat segítő Istenadta Tehetség Alapítvány támogatására kérik felajánlani.

A temetésen búcsúztató beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök.

A szertartást követően, kedden este 8 órakor a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A szentmisét a bazilika előtti téren kivetítőkön is lehet követni.

A temetést a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik