Belföld

Egymilliárd forintba kerülhet a pécsi magasház lebontása

Úgy tűnik azonban, ez az egyetlen esély az üresen álló épülettel kapcsolatos probléma megoldására.

A több mint két évtizede kiürített épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a rekonstrukciója és a fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy új épületet emelnének.

Felvetődött, hogy a pécsi önkormányzat lebontatná az épületet és közigazgatási szolgáltató központot emeltetne a helyére, ahol a baranyai kormányhivatal egyes szervezeti egységei is kapnának helyet. Az irodaépület harminc év múlva az önkormányzat tulajdonába kerülne, a szolgáltatóház a vállalkozóé maradna. A bontási munkák még az idén megkezdődnének, a teljes kivitelezés két évig tartana.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere korábban azt mondta, a részletek még kidolgozására várnak, hiszen a projektnek még nincs költségvetése, nincsenek kiviteli tervei, de ahogy az előkészítés halad, minden nyitott kérdésre választ tudnak adni.

Maros József, a vizsgálatokat végző mérnöki iroda ügyvezetője szerint a bontás munkálataihoz legfeljebb fél évre van szükség, s a bontás a törmelék elszállításával együtt akár egymilliárd forintba is kerülhet. A 25 emeletes, 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Az építőmérnök szerint a bontásra két lehetőség van. Az egyik a robbantás, a másik a daruval történő szétszedés. Véleménye szerint, a veszély elkerülése érdekében az utóbbi megoldást választják.

Az 1975-ben épült és Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült építményt 1989-ben életveszélyessé nyilvánították és kiürítették. Azután, hogy 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de azt a mai napig nem sikerült hasznosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik